Ahad, 16 September 2012

Libur Kota Kinabali Part 2 Edisi Seafood

Okie..skang nak citer pasal makan.yummy.So,kebiasaannya orang cakap makan seafood kat Sabah murah.Tetapi hakikatnya....MAHAL.takde beza korang makan kat mana2.Just dia fresh..



Style kalau nak makan seafood kat Kota Kinabalu ni ada 2.1 just makan seafood bakar dengan air asam.Atau pilih seafood yang korang nak and pilih masakan jenis camner yang korang nak.Untuk yang makan dengan air asam,dia dah tetapkan berapa harga sekor ikan.Kalau yang kecik dalam rm20 (tak tau lah pulak kalau dapat mintak kurang).Sotong bakar dalam rm12.Kalau makan yang masak2 dia akan charge ikan berat seafood tu.100gram dalam berapa ringgit.



Ni adalah antara menu yang kitorang makan.Untuk malam pertama kitorang makan udang masak tepung sekor,kerang rebus,dengan pari masak sambal.Kesemuanya campur dengan 3 tin air dalam rm50.Keberbaloian,bolehlah.....Kedapan,sedikit hambar



Kalau korang makan kat kedai yang order2 macam ni,jangan harapkan dapat makanan tu cepat.sebab kebiasaan kedai macam ni ada sorang je tukang masak.just imagine kalau 1 family tu order 8 jenis lauk.so dekat sejam la korang tunggu lauk korang sampai

a

Kalau korang nak tau,penjual kedai makan seafood ni...mostly orang filipin.So diorang ni senang citer memang kuat menipu.So jadi lah lebih bijak dari diorang dan jangan bagi muka.Kalau rasa tak puas hati dengan harga,blah je.hehehe..



Haaaa..ni plak menu untuk malam ke dua.Sotong sambal,butter prawn dengan kerapu masak 3 rasa.Meriah uols...!!!.tapi...menunggu bagai nak rak.dekat 40min jugak kot.nasib baik aku dah beli siap2 kepak ayam 10 ketoi.Makan masa nak tunggu menu tu siap

a

Okie..kisah kat kedai ni,masa timbang cakap harga A,bila bayar aku tengok kat kertas dia,dia dah mark up harga.Cilakak betul..nasib time tu bukan aku bayar.kalau tak memang aku dah sound dah.sebab aku ingat sebijik2 berapa dia charge

a

Nak kasi pendek cerita,kalau korang nak makan seafood ni go ahead.takde masalah.cuma kene pandai2 bawak diri.And INGAT,peniaga kat bandar most of them bukan orang Sabah.Diorang orang filipin (pilop).So diorang ni jenis agresif and selamba.

Tips untuk makan seafood di Kota Kinabalu  :
  • tengok logic saiz ikan dan berat bila timbang.Lain peniaga lain jenis penimbang,ni guildence untuk harga.Anggaran ikan kecik 100gram rm3 ada dalam below rm20 dan harga sotong seekor korang leh dapat rm12.kalau lebih dari tu jangan ambik
  • Jangan makan udang yang besari macam lobster tu.Sebab langsung tak berbaloi.Sebaliknya ambik udang kecik yang korang selalu beli kat pasar.
  • Kalau korang rasa tak puas hati dengan harga kedai tu,terus blah,jangan tunggu lama2.
  • Pilih kedai yang langsung takde orang.Tak bermaksud kedai tu takde orang langsung tak sedap.Sedap kalau kedai ramai orang,alamatnya berjam2 lah korang tunggu.ingat..cooker 1 kedai ada sorang je
  • Masa korang tawar harga dengan peniaga,buat2 catat berapa harga yang dia bagi.Harga yang dah timbang tu memang dah campur masak.So,kalau korang nak bayar,check kat kertas berapa harga dia tulis.Sebab kadan2 diorang mark up harga tiba2.time tu lah korang leh argue.Jangan kasi can!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan