Jumaat, 13 Januari 2012

perCUTIan HoNG kOnG part 1 : perSEDIAan part 1

tahun ni seperti biasa aku kena habiskan cuti tahunan yang lepas sebelun bulan mac. so bulan jan aku xleh nak cuti sbb rakan2 yang menyambut CNY nak cuti. xkan nak interframe pulak kan? so aku decide the best time is bulan 2 lepas geng2 CNY dah balik.

kali ni aku jalan jauh ckit dr yang lepas. aku ke hong kong pulak. sbb apa aku pilih hong kong? sebab aku nak rasa tpt yang cuaca lain dr Malaysia. bulan 2 hong kong tu winter weh, suhu 12-18 C jer. tp xder snow. xder snow pun xper, sbb cuma nak rasa suhu mcm tu. lagipun HKG ni senang sbb banyak makanan muslim. dan harga utk terbang ke sana pun berpatutan gak.


cuti aku ke hong kong nih sebenarnya dah lama aku plan. dr last year lagi. tp mcm2 halangan. mula2 nak g julai 2011, pastu delayed ke sept, sept lah musim typhoon. delayed ke dec, dec lak ada hal. mcm2 halangan lah. last2 decide bulan 2 sbb masih winter yang sejuk. kalau nak g time spring pun ok, tp cuaca dah agak2 cuaca Malaysia. kalau spring tak silap taiwan lagi syok.

sebelum aku pergi, kena banyak wat literature review pasal HKG ni. dpt hadiah buku travel ke HKG. aku baca2 dr situ termasuk tips2 dia lah. selain tu aku g websites2 pasal hong kong nih. mula2 wikitravel.org lah kan. blaja ckit2 supaya x supaya tak lost mcm kat Singapore hari tu. Singapore xper, sbb bahasa masih sama lagi. Kalau lost kat HKG mau nyer aku ckp "yat je sam" itu je.

antara blog yang paling banyak bagi info kat aku ialah blog puan stoberi. www.pnstoberi.blogspot.com. mmg best lah sbb lengkap info dia. aku cilok2 lah idea dr situ. itu pun aku jumpa blog tu kat MAStraveller.com.

sebelum tu, kena tau mcm mana rupa geografi HKG nih. so dia mmg terbahagi kepada berberapa pulau. pulau HKG sendiri tu kecik je. airport, disneyland semua kat lantau, pulau plg besar. selain tu ada kowloon dan new territories.

map aku cilok dr wikitravel.org. so dah ada rough idea mcm mana rope bentuk HKG nih. next yg kena tahu ialah mcm mana nak travel ke sana dan juga masa kat sana. so aku explain detail ckit. sbb ni aku rasa important jugak.

1. nak ke HKG

nak ke HKG ni aku usha 3 airlines yang serve dr KLIA - Malaysia Airlines, Cathay Pacific dan Air Asia.

kalau nak tgk harga flight sahaja, naik MAS ni mmg agak expensive. tp aku selalu guna MASholidays - siap dgn hotel dan juga tour (kalau nak). tp aku tak ambik tour sbb public transportation kat HKG ni excellent. so jz ambik flight dan hotel. so aku lebih selesa book thru holidays.malaysiaairlines.com. lagipun aku enrich member so leh dpt miles terus. nanti aku nak tebus utk dptkan perfumes. ngeh3x.

selain tu aku compare gak harge ngan Cathay Pacific. Kalau nak ikutkan, cathay pacific ni cheaper - baik dr flight jer dn jugak packages dia. lagipun packages dia mmg murah siap ada half day tour.


tp dek kerana semangat keMalaysiaan aku nih kuat, aku pilih naik MAS. wat booking ngan MASholidays. harga pun x jauh beza. lagipun aku konfiden ngan MAS - selesa dan paling best hospitality mmg best lah (ingat lagi crew ke bali n balik hari tu mmg best!). lagipun makanan mmg confirm halal lah. kalau cathay kena request muslim meal (MOML). tp bayangkan org sblh ko plak sedap je mkn bab-1. xnak lah, bau dia je aku dah x tahan. uweekkk!

lagi satu air asia aku pun usha jugak. usha thru airasia GO. harga boleh tahan beb, competetive jugak. tp flight timing mmg merapu lah. 1st flight awal lagi 6.20am. tak konfiden aku bangun awal sgt weh. flight balik lak tgh malam buta sampai Malaysia. lagi satu yang harem pasal air asia ni kan, bila aku dah siap2 tgk harge, pilih flight, pilih hotel, dia quote harga. ada lah small note ckp - "price qouted MAYBE including taxes and surcharge". maybe dowwwww.... mau nyer dah sampai airport nanti mcm2 dia charge. charge dok LCCT la, charge naik tangga la, charge toilet la, charge stewardess la, charge overhead compartment la (being sacarstic). reality nya, nak pergi bercuti dgn peace of mind, bukan dgn something maybe from air asia.

so sorry air asia - this is for you -->

so, booking dr MASholidays tu, dpt lah harga berpatutan hotel kat Causeway Bay. area best tu. lagipun hotel tu baru plus jugak dkt dgn MTR Hin Tau. banyak hotel aku usha sblm bli tiket. senang dgn bantuan tripadvisor.com. leh interact dgn org yang dah g kat sana. oh ya, lupa lak, area causeway bay tu senang nak cr makanan halal. aku dah target 4 - Alladin Mess, Rang Mahal, Warung Malang (makanan Indon), dan juga Islamic Canteen kat Islamic Centre - sini ada dim sum halal. yummmm.. 1st day aku nak try! wahkahkah..

so takat ni persediaan part 1 aku. nanti aku sambung part 2 pulak. persediaan barang2 dan juga tpt nak dilawat.

1 ulasan:

  1. TELL MORE ABOUT HONG KONG PLEASE :D THANK YOU

    BalasPadam